Kollegiets mentorer

Kollegiets mentorgruppe består af fem dygtige håndværkere, som alle kommer til at spille en vigtig rolle i kollegiets opbyggelse – men ikke mindst også når kollegiet står færdigt.

Her skal de fungere som rollemodeller for de unge beboere, hvor de vil opmuntre til faglig nysgerrighed og interesse for det tværfaglige samarbejde. Mentorerne bliver således en del af beboernes hverdag fra første dag, hvor de desuden vil være med til at dygtiggøre håndværkerne i kollegiets fagspecifikke værksteder.

Mød de fem mentorer

De fem mentorer deler samme passion for det gode håndværk, men har en baggrund i forskellige håndværksfag, herunder murer, snedker, tømrer og bygningsmaler. Lær mentorerne bedre at kende her, hvor de fortæller om deres baggrund og motivation for at blive en del af Håndværkskollegiet i Horsens.

Dyk ned i de fem portrætter: 

Heidi Zilmer, dekorationsmaler

Heidi har siden 2008 arbejdet med klassiske forgyldningsteknikker på moderne, minimalistisk og nutidig vis. Rig på tradition og kulturarv, er Heidi aldrig bange for at teste materialer og eksperimentere med nye teknikker, hvilket resulterer i helt nye, meget moderne designs. ”Less is more”, danner ofte grundlaget for Heidis designunivers, men der er altid plads til udforskning, kreativitet og nye eksperimenter.

Jeg brænder for mit malerfag,og jeg er stolt af at være håndværker. Det er mit faste fundament i mit kreative virke. Det er vigtigt for mig at arbejde med læringsprocesser ud fra en tese om, at vi som mennesker altid lærer og vokser af det, vi skaber. Der skal være plads til at turde fejle og arbejde med at dygtiggøre sig."

Heidi har været faglærer i Aarhus og Odense i årene 2003 – 2012 og har været efterspurgt freelanceunderviser i Danmark og udlandet. Hun startede sin første virksomed i 2009 med fokus på restaurering af fredede og bevaringsværdige ejendomme. Siden 2012 har hun drevet sin virksomhed Zilmers ApS med fokus på dekorationsmaling, hånd malede tapeter, farvesætning af historiske huse og kunst skabt med klassiske maleteknikker. 

Jeg er meget stolt af at være vejleder og mentor til Håndværkskollegiet i Horsens, og jeg vil gøre mit bedste for at motivere og inspirere de unge, der er tilknyttet kollegiet. For mig er Håndværkskollegiet i Horsens et helt særligt sted, hvor håndværket er i højsædet, og det glæder jeg mig til at være en del af," siger Heidi.

Johannes Thulesen, murer

Johannes er 28 år og uddannet murer. Han bor i Virklund v. Silkeborg, hvorfra han driver en enkeltmandsvirksomhed, hvor han beskæftiger sig med mange forskellige typer byggeopgaver indenfor murerfaget.

Den glæde og stolthed over håndværket ønsker jeg at flere unge såvel som ældre håndværkere kan få: At vi i højere grad kan tilfredse og stolte af det arbejde, vi udfører som håndværker, og de resultater vi leverer. Derfor glæder jeg mig til at blive mentor på Håndværkerkollegiet, hvor vi i fællesskab skal lære om og dygtiggøre os inden forvores eget håndværk," siger Johannes.

Johannes har en særlig forkærlighed til bæredygtigt byggeri og ovnsætning af blandt andet finske masseovne, og han finder stor glæde og stolthed i håndværket og dét at kunne bruge sine hænder til at skabe noget til glæde for andre og sig selv.

Henrik Smed Nielsen, møbelsnedker

Efter godt 10 år ved skrivebordet som studerende og medarbejder på Aarhus Universitet besluttede Henrik i 2011 at skifte computeren ud med høvlebænken. Henrik har altid været fascineret af håndværk, og han besluttede, at det fremadrettet skulle være hans levevej.

For snedkerfaget er værkstedet omdrejningspunktet for det gode håndværk. Det er her råmaterialerne såvel som snedkerens færdigheder over tid udvikler sig og forfines. Som vejleder på Håndværkskollegiets snedkerværksted glæder jeg mig først og fremmest til at møde andre ildsjæle, der elsker håndværk. Sammen skal vi skabe et værksted og værested, hvor vi kan blive inspireret og inspirere andre," siger Henrik.

Henrik blev i 2015 udlært møbelsnedker og har siden arbejdet med inventar- og møbelsnedkeri, herunder drevet sit eget lille værksted.

Arne Vig Bertelsen, tømrer 

Arne blev udlært tømrer/snedker i 1998, hvor han sidenhen har været ansat i både større og mindre firmaer og primært arbejdet med mindre renoverings- og serviceopgaver.

Håndværkskollegiet er en unik mulighed for unge håndværkere til at indgå i et fællesskab med andre håndværkere – uanset fag. Jeg er ikke i tvivl om, at fællesskabet vil være med til at give en bedre overordnet forståelse håndværksfagene imellem, og det vil forhåbentlig gøre samarbejdet bedre på byggepladserne. Jeg håber at jeg som mentor kan være med til at inspirere håndværkerne til at ville dygtiggøre sig og stræbe efter altid at gøre deres bedste," siger Arne.

I januar 2022 startede Arne sit eget tømrerfirma, som primært udfører tømrer- og snedkeropgaver for offentlige institutioner og virksomheder, herunder især boligforeninger, ejendomsselskaber og fredede bygninger.

Arne har altid gået meget op i at løse opgaver med en sans for detaljen og et grundigt håndværk, hvor en god dialog og samarbejdet med kunden, ifølge ham, desuden er lige så vigtig som det færdige resultat.

Camille Koch, tømrer m. speciale i bindingsværk og restaurering

En måned efter, at Camille fik sit svendebrev i 2009, startede hun sit eget firma op, C-Koch Bindingsværk. I 2012 blev hun videreuddannet Restaureringshåndværker, og virksomheden er i dag fortsat specialiseret i bindingsværk og restaureringshåndværk.

Jeg holder meget af fortidens håndværksmorale; før i tiden havde man tid til at gå op i udførelsen og detaljerne, og der blev ikke gået på kompromis med kvalitetsprodukter. Dengang var der mere stolthed og morale i det at være håndværker, og der var en større respekt for sig selv, kunden og andre håndværksfag. 

Camille er særligt fascineret af forskellige tidsperioder, fx Barokken og Renæssancen, hvor design af tøj, møbler og huse udviklede sig sammen. Hendes arbejde indebærer derfor altid en respekt for de tidligere håndværkeres arbejde og en lyst til at udfolde sig kreativt med forskellige teknikker og materialer.

Som mentor for Håndværkskollegiet i Horsens håber jeg på at kunne give noget af min erfaring som både tømrer og kvinde i faget videre. Jeg håber på at kunne vejlede flere kvinder til at følge deres håndværkerdrømme og hjælpe dem med nogle af de ting, som man ikke lige lærer på skolen eller lærepladsen – så de unge bliver de bedste versioner af sig selv," siger Camille. 

Vil du vide mere om kollegiets historie?

Læs mere her

bubble